diseases-vaccines

Sairaudet & Rokotteet

Rokotteet stimuloivat elimistön omaa puolustusjärjestelmää

Ihmisen elimistöllä on kyky puolustautua mikrobeja vastaan ja suojella tärkeintä asiaa elämässä: Terveyttä.

Ajan myötä immuunijärjestelmä oppii tunnistamaan ja torjumaan viruksia ja bakteereita, mutta yleensä immuniteetin saa vain sairastamassa ensin taudin. Sairaudesta riippuen sen seuraukset voivat olla vakavia.

Tänä päivänä rokotteet antavat kaikenikäisille mahdollisuuden aktivoida omaa immuunipuolustustaan jo ennen kuin taudinaiheuttaja iskee.

 

Ihmiskunta on etsinyt keinoa parantaa immuniteettia jo vuosisatoja

Elimistön omaa puolustusjärjestelmää on tutkittu jo satoja vuosia. Tiede on auttanut meitä ymmärtämään sairauksien taustalla olevia mekanismeja ja näiden tietojen avulla kehittämään nykyaikaisia rokotteita suojaamaan terveyttämme.

Kiitos tutkijoiden edelläkävijöiden kuten Louis Pasteurin, voimme tänään ehkäistä monia vakavia sairauksia, joista aikanaan kärsittiin ja joita pelättiin - raivotauti, isorokko, polio, tuhkarokko ja monia muita.

Nykyaikaisten rokotteiden terveyshyödyt ja tulevaisuuden lupaukset

Rokotteilla ehkäistään enemmän vakavia sairauksia kuin koskaan aiemmin.

Tänä päivänä rokotteilla voidaan jo ehkäistä tiettyjä syöpiä. Huomenna tutkimustyö voi tuottaa meille rokotteita joilla voidaan estää muita vakavia ja sitkeitä sairauksia kuten HIV ja malaria.

Tutkijat käyttävät rokoteteknologiaa myös tavoitellessa niin sanottua henkilökohtaista terveydenhoitoa. Jonakin päivänä voi olla mahdolllista stimuloida immuunijärjestelmää kontrolloimaan tai jopa pysäyttämään syövän kehittymisen tai leviämisen, Alzheimerin taudin oireita ja muita elimistön toimintahäiriöitä.

Valinta terveyden puolesta

Kukaan ei halua sairastaa ja sen vuoksi yritämme noudattaa terveistä elämäntapoja, huolehtia säännöllisestä käsienpesusta, syödä terveellisesti ja liikkua niin paljon kuin mahdollista.

Myös rokottautuminen on yksi keino jolla voimme tukea ja suojata omaa ja läheistemme terveyttä.

Keskustele lääkärisi kanssa saadaksesi lisää tietoa rokottamisesta.

Linkkejä muihin lähteisiin joissa tietoa rokotteista ja rokottamisesta:

THL- Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos

FIMEA-Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus